Soğuk dönem boyunca özel lastikler kullanmak bir zorunluluk olmamasına karşın bu bazı Avrupa ülkelerinde yaygın bir uygulamadır ve kış lastikleri kullanmanın avantajlarını bilmek, her bir durumda bunun bir ihtiyaç olup olmadığını doğru bir şekilde değerlendirmek için ilginç olacaktır, çünkü bunlar ilave bir harcama anlamına gelirler.
Güvenlik ve rahatlık artışı, kış lastiği kullanmanın iki temel avantajıdır. Bir yandan, bunlar zincir kullanımına karşı tek etkili ve yasal alternatiftir. Diğer taraftan, yağmur ve buzlanma gibi bazı meteorolojik olayların beraberinde getirdiği riskleri ve tehlikeyi azaltırlar.
Kış lastikleri arabanın dört tekerleğine de takılmalıdır, uzmanlara göre, ekimden mayısa kadar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Daima bulunulan yerin iklimi ve meteorolojik koşullarına bağlı olsa da kış lastikleri daha iyi performans göstermek, aşırı soğuklarda, düşük sıcaklıklarda ve kar ve/veya buz üzerinde daha etkili olmak için tasarlanır.
Kış lastikleri kullanmanın temel avantajları şu şekilde özetlenir:
- Daha az suda kayma riski yaşama.
- Yüksek yola tutunma ve yolu kavrama gücü ile daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlanır.
- Islak yollar üzerinde daha kısa fren mesafeleri.
- Kar, buz, su üzerinde veya çamurlu yüzeylerde araba kullanırken üst düzey güvenlik. Bununla beraber, kış lastikleri kullanmanın sağladığı bu avantajlar bütününden belirli koşullar ve durumlarda faydalanılır:
- Dağdan geçildiğinde ya da düzenli olarak kayak pistlerine gidiliyorsa.
- Kışın ortalama sıcaklığı yedi derecenin altında olan yerlerde araba kullanıldığı sürece. Kış lastiklerinin bu sıcaklıktan itibaren geleneksel lastiklere göre daha iyi performans gösterdiği ortaya konmuştur.
- İkamet yeri, sadece ara sıra kar yağmasına karşın sık sık yağmurun ve buzlanmaların olduğu bir şehirse.
- Kış lastikleri ortalama yüzde 10 oranında daha pahalıdır, fakat sürücü sürekli olarak bahsedilen durumlardan biriyle karşı karşıya kalıyorsa karlı olabilir, çünkü güvenliği arttırıp kazaları aza indirgeyince, oto sigortası daha ucuza gelebilir ve sonuçta oluşan tasarrufla, örneğin frenlerin yıpranması daha az olur.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!