Trafik Sigortasında Yeni Dönem

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sitesini ziyaret ederek aracınız için tüm firmaların Trafik Sigortası teklifini görebilirsiniz.

Eğer sigortanızın başlangıç tarihinden 3 ay geçmemiş ise eski sigortanızı iptal ettirip, daha uygun teklif aldığınız firmadan yeni bir sigorta yaptırmanız mümkün.

https://www.sbm.org.tr/

Oto Sigortanızdaki Vazgeçilmez 10 Teminat

Tüm risklere karşı sigorta poliçeleri, muafiyetleri olan, olmayan… Günümüzde oto sigorta teklifleri çok geniştir, bu durum her otomobil türü ve sürücü profiline göre en iyi sigortayı bulmak için uygundur. Bununla birlikte bunlardan hangileri hiçbir zaman vazgeçilmemesi gereken teminatlardır? Oto sigortanda vazgeçilmez olan 10 teminat vardır ancak bunları bilmek ve bunlara önem vermek gerekmektedir. Sigorta poliçendeki ciddi eksiklikler ve hataların önüne geçmek için, oto sigortanda her durum için zorunlu olan, esas olan, pratik olan, ikincil veya kişisel olabilecek olanlar bu 10 vazgeçilmez teminatta bir araya getirilmiştir.

  • Zorunlu sivil sorumluluk: Adı zaten ifade ediyor, trafiğe çıkmak için zorunludur, bu nedenle, daima en temel olandan en kapsamlı olanına kadar tüm oto sigortalarının bunu içermesi gerekir.
  • Sürücü güvenliği: Hem sağduyu hem de trafik kazalarındaki yaralanmalar ve kaza istatistikleri, olayın suçlusu olduğu zaman sürücüyü gözeten bu sigorta teminatında kısıntı yapmamayı önerirler. Şirketlerin çoğu, en temel tekliflerine bile bunu dahil ederler. Bununla birlikte, bu teminatın bedeli, belirlenen tazminata göre değişiklik gösterir, genellikle üç bin ile otuz bin Avro arasında değişir.
  • Yol Yardımı: Şüphesiz, araç sürücüleri için en pratik ve kullanışlı olan bu teminat güvenli ve huzurlu seyahat etmek için esastır. Bu, sadece içinde bulunulan ülkeyi kapsamayan, yapılan seyahatlerin türüne göre ve sıfır kilometreden itibaren olmalıdır.
  • Camlar:Sürüş görünürlüğünün temelinin dayandığı arabanın ön, arka ve yan camlarının önemi, bunların kırılganlığı ve hassasiyeti gibi konular, oto sigortası yaptırırken bu teminatın kapsanmasını esas hale getirmektedir. Camların sigortası, camlar kadar, gerekli iş gücünü de dahil etmek suretiyle hem bunların yedeklerinin sağlanmasını hem de araba camlarından herhangi birinin tamirini kapsamalıdır.
  • Yasal Savunma: Sigorta şirketleri bu teminatın çok önemli olduğunu düşünürler, bu nedenle, hemen hemen her zaman en basit sigortalarda bile kapsam içinde yer alır. Bununla beraber, bu yasal savunmaya ayrılan bütçe farklı şirketlerde genellikle değişkenlik gösterir, genel olarak bin beş yüzden üç bin Avro’ya kadar olan bir aralıkta oynar.
  • Hırsızlık: İkamet edilen yere, arabanın kullanımına ve sürekli olarak nereye park edildiğine bağlı olmakla beraber ne yazık ki bu oldukça faydalı bir teminattır. Araba yeni, yüksek model ve ek donanımlıysa ve genel olarak hırsızlık nesnesi olmak için ilgi çekiciyse bu teminat kaçınılmaz olur.
  • Ehliyetin geri alınması: Bu, özellikleri ve tazminatları şirketten şirkete oldukça değişkenlik gösteren bir teminattır, bu nedenle, belirli bir durumun tüm detaylarını bilmek ve bunları sürücü profiliyle karşılaştırmak gerekir. Esasen, kişisel veya işe bağlı nedenlere bağlı olarak sürekli araba sürmesi gereken kişiler için yararlı olmalıdır.
  • Yedek Araç: Söz konusu olan son zamanlarda çok reklamı yapılan bir teminattır. Bununla beraber, kullanışlılığını ölçme konusunda çok gerçekçi olmak gerekir çünkü bu her bir sürücünün bireysel durumuna bağlıdır, ayrıca, sigorta şirketleri bu hizmet içinde farklı imtiyazlar da sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi edinmek çok önemlidir.
  • Ceza şikayetleri: Bir önceki madde gibi, bilinen ve pratik bir teminat söz konusudur. Esasen, her bir şirketin özel ayrıntılarından haberdar olmak ve ihtiyaç durumunda hangi hizmetlerin kapsandığını bilmek için ayrıntılı olarak değerlendirme yapmak gerekir.
  • Yangın: Çok kullanılan bir teminat değildir, kapsam içinde olan yangın türü ve tazminatlar hakkında, örneğin bunun aracın belli kısımları veya donanımları için mi yoksa arabanın tamamı için mi geçerli olduğu gibi konularda doğru bir şekilde bilgi sahibi olmak gerekir.
  • Önemi daha çok ya da az, yeni bir sigorta poliçesi yaptırırken veya daha öncekini yenilerken sigortaya dahil edilmesi gerekenler hususunda bizzat değerlendirme yapmak için, oto sigortanızda vazgeçilmez olan teminatlar bunlardır.

Kış Lastikleri Kullanmanın Avantajları

Soğuk dönem boyunca özel lastikler kullanmak bir zorunluluk olmamasına karşın bu bazı Avrupa ülkelerinde yaygın bir uygulamadır ve kış lastikleri kullanmanın avantajlarını bilmek, her bir durumda bunun bir ihtiyaç olup olmadığını doğru bir şekilde değerlendirmek için ilginç olacaktır, çünkü bunlar ilave bir harcama anlamına gelirler.

Güvenlik ve rahatlık artışı, kış lastiği kullanmanın iki temel avantajıdır. Bir yandan, bunlar zincir kullanımına karşı tek etkili ve yasal alternatiftir. Diğer taraftan, yağmur ve buzlanma gibi bazı meteorolojik olayların beraberinde getirdiği riskleri ve tehlikeyi azaltırlar.

Kış lastikleri arabanın dört tekerleğine de takılmalıdır, uzmanlara göre, ekimden mayısa kadar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Daima bulunulan yerin iklimi ve meteorolojik koşullarına bağlı olsa da kış lastikleri daha iyi performans göstermek, aşırı soğuklarda, düşük sıcaklıklarda ve kar ve/veya buz üzerinde daha etkili olmak için tasarlanır.

Kış lastikleri kullanmanın temel avantajları şu şekilde özetlenir: 

  • Daha az suda kayma riski yaşama.
  • Yüksek yola tutunma ve yolu kavrama gücü ile daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlanır.
  • Islak yollar üzerinde daha kısa fren mesafeleri.
  • Kar, buz, su üzerinde veya çamurlu yüzeylerde araba kullanırken üst düzey güvenlik. Bununla beraber, kış lastikleri kullanmanın sağladığı bu avantajlar bütününden belirli koşullar ve durumlarda faydalanılır:
  • Dağdan geçildiğinde ya da düzenli olarak kayak pistlerine gidiliyorsa.
  • Kışın ortalama sıcaklığı yedi derecenin altında olan yerlerde araba kullanıldığı sürece. Kış lastiklerinin bu sıcaklıktan itibaren geleneksel lastiklere göre daha iyi performans gösterdiği ortaya konmuştur.
  • İkamet yeri, sadece ara sıra kar yağmasına karşın sık sık yağmurun ve buzlanmaların  olduğu bir şehirse.
  • Kış lastikleri ortalama yüzde 10 oranında daha pahalıdır, fakat sürücü sürekli olarak bahsedilen durumlardan biriyle karşı karşıya kalıyorsa karlı olabilir, çünkü güvenliği arttırıp kazaları aza indirgeyince, oto sigortası daha ucuza gelebilir ve sonuçta oluşan tasarrufla, örneğin frenlerin yıpranması daha az olur.

Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sıkça birbiri ile karıştırılan, aslında birbirini tamamlayan 2 ayrı sigorta türü olan trafik sigortası ve kasko yaptırma sürecinde mağduriyet yaşamamak için kapsadıkları alanları, poliçe detaylarını ve aralarındaki farkları iyi bilmek gerekmektedir.

Trafik Sigortası ve Kasko Nedir? Neden Gereklidir?

Kara yolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası veya kısa adıyla trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yaptırılması zorunlu olan, herhangi bir kaza halinde karşı tarafın malına ya da canına verilen zararı belirli sınırlar dahilinde karşılayan sigorta türüdür. Türkiye’deki en yaygın sigorta çeşitlerinden biri olan trafik sigortası, aynı zamanda sorumluluk sigortası kapsamına girmektedir ve bu yüzden 3. şahıslara verilen maddi ve bedensel hasarları kapsar. Ek olarak trafik sigortası, herhangi bir kaza halinde ait olduğu aracın ya da poliçe sahibinin alacağı zararları karşılamaz, kasko yerine kullanılamaz ve manevi tazminatları gidermez.

Kara taşıtları sigortası veya kısa ismiyle kasko sigortası ise bir aracın kaza yapması, yanması, çalınması ya da çalınma girişimi sonucunda alacağı zararların poliçe sınırları dahilinde giderilmesini kapsayan sigorta çeşididir. Trafik sigortasından farklı olarak herhangi bir zorunluluğu bulunmayan ve kaza durumlarında karşı tarafın değil; ait olduğu aracın zararlarını karşılayan kasko sigortası, yapılan poliçenin kurallarına göre hasarın bir kısmını ya da tamamını karşılar. Ayrıca kaskolar; yol yardımı, orijinal olmayan parçalardan dolayı oluşabilecek zararlar, yurt dışındaki kayıp ve hasarlar gibi ekstra durumları da poliçe teminatına bağlı olarak karşılayabilmektedirler.

Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar

– Trafik sigortası ve kasko arasındaki en temel fark birinin zorunlu diğerinin ise isteğe bağlı olmasıdır. Bu yüzden trafik sigortası yaptırmadan aracınızı kullanamazsınız ancak kasko için bu tarz bir mecburiyetiniz yoktur.

– Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza halinde karşı tarafta oluşabilecek zararları kapsarken kasko, kendi aracınızla ilgili hasarları karşılar. Trafik sigortasının avantajları, karşı tarafın mağduriyetini önlemeye yönelik avantajlardır. Kaskonun faydaları ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yöneliktir.

– Trafik sigortasının sınırlarını devlet belirler ve sabittir. Bu nedenle oluşabilecek kaza durumlarında karşı tarafın maddi ve bedensel zararları belirli limitler dahilinde karşılanır. Örneğin; karşı tarafta oluşan hasarın toplam tutarı 50.000 TL ve trafik sigortasının üst limiti ise 30.000 TL. Bu durumda kazanın oluşmasında payı olan kişi geri kalan 20.000 TL için trafik sigortasından destek alamaz ve limit aşımını kendi imkanlarıyla karşılamak zorundadır. Kaskoda ise poliçe kapsamı genişletilebildiği için sınırları sigorta sahibinin kendisi belirler.

– Trafik sigortasının teminat limitleri belirli oranlarda olsa da trafik sigortası fiyatları serbest tarife üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada izlenebilecek en mantıklı yol; en uygun trafik sigortasını araştırıp, onu yaptırmaktır. Ancak kasko için aynı durum geçerli değildir. Kasko fiyatları poliçenin neleri kapsadığına göre değişiklik gösterdiğinden temel amaç kaskonun en ucuzunu değil en avantajlısını bulmaktır.

Tüm dünyada en çok tercih edilen ulaşım şekli olan kara yolu, aynı zamanda en yüksek kaza oranına sahip olan ulaşım şekli. Bu yüzden trafiğe çıktığınızda hem kendiniz hem de diğerleri için oluşabilecek olumsuz durumları telafi edebilmek amacıyla kaskonun ve trafik sigortasının faydalarını iyi bilmeli, gerektiğinde bu faydalardan yararlanmalısınız.

Araç Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik kazaları sonucu hasar gören araçlar, eski halinden farksız olacak şekilde onarılsa dahi TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçecek ve değer kaybı yaşayacaktır. Bu bir nevi, taşıtın orijinalliğinden değer yitirmesi olarak da tanımlanabilir. Araç değer kaybının hesaplanması ve doğru hamlelerin izlenmesiyle uğranılan maddi zararın üstesinden gelmek ise kusursuz araç malikleri için mümkün!

Araç Değer Kaybı Nedir?

“Araçlarda değer kaybı nedir?” sorusu, bugün kaza yapan birçok sürücünün karşısına çıkmaktadır. Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa dahi, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacaktır.

Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?

Araç kazaları sonrası birçok sürücü arabasını tamir ettirdikten sonra satmaya eğilim gösterir. Bu tarz durumların yaşanması sonucu aracın ikinci el satış fiyatında düşüş olduğunu gözlemleyen araç sahiplerinin çokluğu, araçlarda değer kaybı sorununda bilincin artmasına vesile olmuştur. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise, kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır.

Değer Kaybı Hakları Nelerdir?

Araç sahibi olarak kazanın ardından hasar gören aracınızı orijinal parçalarla tamir ettirseniz dahi, arabanız kayıtlara kusurlu araç olarak geçecektir. Ancak kaza esnasında kusursuz taraf olmanıza ve arabanızı sorunsuz bir şekilde tamir ettirmenize rağmen, aracınızın değer kaybı yaşamasından dolayı zararlı çıkmanız boyun eğmeniz gereken bir durum değildir. “Bu durumda ne yapmalı” diye merak eden sürücülerin haklarını bilmesi, en az zararla değer kaybı sorununu atlatmasına olanak tanır. Tamamen kusursuz araç sahibi, kusurlu araç sahibinden ya da ruhsat sahibinden değer kaybını karşılaması için mahkeme yoluyla hak talep edebilir.

Kusursuz sürücünün sahip olduğu diğer bir hak ise zararını karşılamak amacıyla sigorta şirketine başvurmaktır. Ancak zararlı çıkan taraflar, kaza gerçekleştikten sonraki 2 sene içerisinde trafik sigortasından faydalanmak amacıyla sigorta şirketlerine başvurabileceklerini bilmelidirler. Bazı sigorta şirketlerinin sunduğu kasko hizmeti araç değer kaybını karşılamasa da, sigorta şirketi ile hazırlanacak poliçeye değer kaybı güvencesi dahil edilebilmekte ve zarar sigorta şirketince ödenebilmektedir.

Sigorta şirketleriyle gidilebilecek ikinci çözüm ise zorunlu trafik sigortasıdır; araç sigortası güvencesine giren değer kaybı bu şekilde de sigorta şirketlerince karşılanabilir. Ancak zararı karşılamak için bazı şirketler bilirkişi raporunu esas alırken, bazıları ise önce dava açılmasını isteyebilmektedir. Her halükarda, araç değer kaybına maruz kalmamak ve maddi hasarı minimuma indirgemek için trafik sigortası ve kasko yaptırmak şarttır. Kasko fiyatları ve trafik sigortası fiyatları aracın marka, model ve yaşına göre belirlenmektedir. Kasko değer listesi aracılığıyla öğrenebileceğiniz araç kasko değeri, sonradan başınıza gelebilecek herhangi bir maddi hasara göre çok daha avantajlıdır.

Sizi ve güvenliğinizi düşünen Mapfre Sigorta’nın araç sigorta sorgulama yöntemleri ile araç sigorta hesaplaması yapabilir ve araç sigorta fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. Ya da sizler için hazırlanan trafik sigortası teklif seçeneklerine bakarak en uygun sigortalara göz atabilir ve güvenliğinizi ertelemeden yola çıkmanın keyfini sürebilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) için Gerekli Belgeler

Ülkemiz konum olarak en yüksek riskli deprem kuşaklarından birinde yer almaktadır. Zaman zaman yaşanan deprem, tsunami ve zemin kaymasına yol açan bu tektonik hareketler; hem can, hem de mal kayıplarına neden olmaktadır. Depremler sonucunda karşılaşılabilecek maddi zararı tam anlamıyla karşılayabilmeniz için deprem sigortası en güvenilir çözümlerden biri.
Sigortaladığınız konut kısmi ya da tamamen zarar görmüş olsa bile DASK teminatı altındaysa temelleri, ana duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanları, merdivenleri, asansörleri, sahanlıkları, koridorları, çatıları, bacaları, yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı tüm bölümleri bir arada ya da ayrı ayrı olmak üzere güvence altına alınır.
Deprem sigortasında primler;

Binanın bulunduğu deprem risk bölgesi,

Binanın yapı çeşidi,

Meskenin brüt yüz ölçümü kriterleri göz önüne alınarak yapılacak değerlendirmeler sonucunda o yıl için belirlenen azami teminat tutarları çerçevesinde belirlenir.

DASK Sigortası İçin Gerekli Belgeler
DASK yaptırmak için temin edilecek bilgiler tamamen sigortalının beyanına göre yapılacağından bilgi teyidinde yaşanacak olaylardan doğacak tüm sorumluluk sigortalının üzerindedir. DASK yaptırabilmek için;
Sigortalı’nın adı, ikamet ettiği adres, telefon numarası, varsa cep telefonu,
Sigortalı’nın vergi ve TC kimlik numarası,
Sigortalanacak yerin açık adresi,
Tapu bilgileri (ada, pafta, parsel, sayfa no) (mesken tapusu veya arsa tapusu),
Binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976-1996, 1997-1999, 2000-…),
Binanın yapı tarzı (çelik / betonarme karkas, yığma kagir, diğer),
Binanın kaç katlı olduğu,
Binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı),
Konutun brüt yüz ölçümü (m2),
Konutun kullanım şekli/çeşidi (mesken, ticarethane, büro, diğer) evraklarının tamamlanması yeterlidir.

DASK Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından oluşturulan Adres Kodları ile ev sahipleri Ulusal Adres Veri Tabanı’nda kayıtlı adres kodlarına muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilir. (Ayrıca, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres sorgulama internet hizmetlerinden de bu bilgiyi rahatlıkla temin edebilirler.)
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isteyen konut sahiplerinin sigorta işlemleri sırasında eksiksiz ve tam doğru adres bilgilerini vermesi zorunludur. Eğer adreste hata ya da eksik bulunmuyorsa Adres Kodu, Ulusal Adres Veri Tabanı’nda otomatik olarak gözükmektedir. Adres hatalıysa yine internet üzerinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlükleri’ne başvurarak adres teyidi yapılması zorunludur. Adres Kodları ile bir kez sisteme kaydı yapılan konutun yenileme indirimleri de otomatik olarak sisteme yüklenecektir.

Oto Sigortanla Tasarruf Etmek İçin 10 öneri

  1. Oto sigortasında tasarruf etmek mümkündür, ancak kullanılması ihtiyaç olması durumunda pişman olmamak için kalite ve teminat miktarından tasarruf etmekten kaçınılmalıdır. Araç sahibinin memnuniyeti ve huzuru da, oto sigortasında tasarruf etmek için bu 10 tavsiye ile garantilenmiş olacaktır. Yaptırılacak olan oto sigortasının en üst düzeye göre ayarlanması ve kişiselleştirilmesi için sürücüye olduğu kadar araca özgü gereklilikler konusunda da gerçekçi olmak. Örneğin, yeni bir araba ile ikinci el bir araba için aynı teminatlar gerekli değildir, üst düzey teknolojiye sahip araçların gereksinimleri pratik kullanıma dönük olanlarınkinden veya aracını sadece eğlence amaçlı kullananlarınkine, arabasının sigortasını daha sık kullanan usta bir sürücününkünden farklılık gösterir. Araban için en iyi sigortayı aramaya başlamadan önce bu küçük çalışma gereklidir.
  2. Şirketler hakkında bilgi: Sigorta yapan başlıca şirketler internet ağındaki resmi yerlerini hesaba katarlar, onların biraz tarihçelerini, müşteri politikalarını veya sektördeki tecrübesini bilmek önemlidir; bunlar şirketlerden biri veya ötekinde karar kılma konusunu değerlendirmek için önemli ayrıntılardır.
  3. Bu durum, aracının sigortasında tasarruf etmek için 10 tavsiye içinden en sıkıcısı ve bıktırıcısı olarak sonuçlanabilir ancak İnternet sayesinde rahat ve kolay bir şekilde, ilginç sonuçlar edinerek yapılabilir. Hem aracın hem de sahibinin ve/veya sürücüsünün özel profiline ve gerçekliğine uyumlu maliyetleri değerlendirmek. Bir araba sigortası maliyeti talep ederken samimi ve detaycı olmak vazgeçilmezdir: sürücünün deneyimi, aracın kullanımı, kaza geçmişi, garaj… bunlar oto sigortası poliçesini daha ucuz veya daha pahalı yapabilecek noktalardır.
  4. Birbirinin aynısı olan ve aynı teminatları içeren ve iki poliçenin kıyaslanması.
  5. Senin özel durumunda faydalı ve gerekli olup olmadığını değerlendirebilmek için birtakım şirketleri diğerlerinden ayıran ilave teminatları derinlemesine ve ayrıntılı olarak bilmek.
  6. İnternette ve sosyal ağlarda, uzman ve bireylerin görüşleri. Daima sağduyu ve dengeyle, sıradan ve gerekçesiz düşüncelere ve özel bilgilere itibar etmeksizin.
  7. Şartların devamını değerlendirmeden en ucuz sigortayı yaptırmamak.
  8. Yaşam veya konut sigortası gibi başka sigortaları bulunuyorsa aynı şirkete araç için olan hakkında danışmak. Şirketler, genellikle tüm poliçelerini aynı şirkette yaptırınca, müşterilerine daha iyi şartlar ve ilginç faydalar teklif ederler; bu şekilde onların bağlılık ve güvenlerini ödüllendirirler.
  9. Ödeme şekli: Oto sigortasının ödemesi taksitlere bölünebilir veya tek seferde bir ödeme yapılabilir. Genelde, taksitli ödeme daha pahalı olmaz fakat sigorta yapan bazı şirketler tek seferde ödemeyi daha avantajlı hale getirirler.
  10. Muafiyet: Şüphesiz, muafiyeti olan bir sigorta daha ucuz olur. Bununla beraber, doğru bir biçimde bilgilenmek ve gerçekte, ihtiyaçlara en uygun olan acenteyi seçmek için hesap yapmak gerekir. Muafiyetsiz bir oto sigortası bazı durumlarda daha karlı olabilir.